Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Tavaszi hagymás növények - A feltámadás

2011.01.12. 07:55 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

A hosszú, hideg tél után a hagymás növények jelennek meg először a kertben. Élénk színű virágaikkal már a tél végétől életet visznek a még sokszor hideg, kora tavaszi napokba. Olyan ez, mint egy feltámadás... 

 

Tudnivalók ültetéshez - A legtöbb hagymás növény napos fekvésben, közepes tápanyagtartalmú, laza, jó vízáteresztő talajon fejlődik és virágzik szépen.

 

A hagymákat szeptember végétől novemberig ültessük, amíg a talaj meg nem fagy. Ahhoz hogy intenzíven virágozzanak, szabadföldben kiültetve kb. 3 hónapot kell tölteniük!

Ültetési mélység - kb. 20cm (ültessük őket legalább 3-szor olyan mélyre, mint a hagyma átmérője!)

És ne felejtsük; a hagyma gyökere mindig lefelé nézzen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teendők tavasszal - Ha száraz a tavasz, akkor alkalmanként öntözzünk! A csapadék a hosszú virágzáshoz elengedhetetlen.

 

Teendők a tavaszi virágzás után - Kora nyárra a legtöbb hagymás növény visszahúzódik. Hagyjuk, hogy a szár és a levélzet elszáradjon és csak ezután vágjuk vissza a föld feletti részt. Ez fontos, mivel a virágzást követően a levélzet továbbra is tápanyaggal látja el a hagymát. Ha nem így teszünk, akkor a hagyma legyengül és a következő évben gyengébben virágzik.

De hol vannak a földben a hagymák?

Mivel a hagymások a tavaszi virágzás után visszahúzódnak, nyáron és ősszel nem láthatók. Ősszel pedig, amikor osztani szeretnénk őket vagy csak áthelyezni a kert másik részébe, valószínüleg tanácstalanul állunk.

Egy egyszerű, tavasszal készített "térkép" általában segít. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Párosítás évelőkkel - A tavaszi hagymások kiválóan párosíthatók évelő növényekkel. Együtt ültetve kora tavasztól késő őszig folyamatosan színt visznek a kertbe. Másik nagy előnye párosításuknak, hogy az évelők levélzete a tavasz végére teljesen kihajt és szépen eltakarja a hagymás növények barnuló levélzetét... 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kerttervezés hagymások évelő növények

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr612560593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása