Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Évelő növények - Festőpaletta a kertbe

2011.01.05. 07:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

Az évelő növények, egynyári társaikkal ellentétben több éven keresztül díszítik kertünket. Lágyszárúak, melyek tavasszal kihajtanak, virágoznak, majd az őszi fagyok megjelenésével visszahúzódnak. Föld feletti hajtásaik ilyenkor elhalnak, ám gyökérzetük tovább él és a következő tavasszal új hajtásokat hoz. >>  

 

Többségük kevés gondozást igényel és könnyen nevelhető. Mivel nem gyökereznek mélyen, mint fásszárú társaik, a talaj előkészítése ültetés előtt különösen fontos.

Ültetés előtt mindig nézzünk utána, hogy mi a választott növények végleges mérete! ... különben néhányan társaik fejére nőhetnek. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Évelőink kiválasztásakor mindig vegyük figyelembe növényeink fény, talaj és csapadék iránti igényét.

Fény - napos, félárnyék vagy árnyék. Ne ültessünk fényigényes évelőket árnyékba és árnyékkedvelőket tűző napra! 

 

Talaj - Legtöbbjük átlagos tápanyagtartalmú, laza szerkezetű, jó vízáteresztő talajon szépen fejlődik. A pangó vizet általában nem kedvelik (kötött, agyagos talaj). Meszes talajt kedvelőket ne ültessünk savanyú talajba és vica versa! Talajcsere? Minek vesződnénk vele?

Csapadék - Magyarországon az éves csapadék átlagos mennyisége 500-600mm. (Nem minden év olyan bőséges, mint a 2010-es!) Válasszunk olyan évelő növényeket, amelyek öntözés nélkül is szépen fejlődnek és virágoznak!..szívósak és kevés gondozást igényelnek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hosszan virágzó és szárazságtűrő évelők NÖVÉNY KATALÓGUSUNKBÓL >> 

Skarlát hibiszkusz >>

Vattacukor fű >>

Óriás kékcsillag >>

Óriás kúpvirág >>

Kobalt zsálya >>

Texasi nyuszifül >> 

Óriás mexikói zsálya >>

Ciklámen zsálya >>

Kék borsófürt >>

Szakállas bugatölcsér >>

Mexikói azúr zsálya >>

Arizonai fukszia >>


Még néhány jótanács:

 

 

 

 

 

 

 

Egymás mellé csak hasonló fény, talaj-és csapadékigényű évelőket ültessünk!

 

Érdemes a kiválasztott évelőket nem egyesével, hanem hármas vagy ötös csoportban ültetni. Így az összkép sokkal természetesebb és harmónikusabb lesz.

 

Ha viszont egyesével ültetünk, (mint egy botanikus kertben) akkor a hatás lehet, hogy nem békés és időtlen, hanem csak vidám lesz...


 

Szólj hozzá!

Címkék: illatos virágok évelő növények szárazságtűrők

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr922555729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása