Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Évelők szaporítása - Mag, tőosztás, szár-és gyökérdugvány

2010.11.26. 17:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

Akár meglévő kedvenc növényeinkből szeretnénk többet látni a kertben, akár megtetszett néhány új fajta, hasznos, ha ismerjük a szaporítás néhány alapvető módját. Bátran kisérletezzünk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Virágmag - Ha egy adott növényből sokat akarunk ültetni, akkor ez a szaporítás leggyorsabb és legolcsóbb módja.

A magokat kora tavasszal vessük el, használjunk homokos palántaföld keveréket és biztosítsunk a magoncoknak megfelelő fényt és nedvességet!... pofonegyszerű.

Virágmag csíráztatási segédletünket itt találja! >>


 

 

 

 

 


 

 

 


Én mondtam, hogy olcsó magról nevelni növényeket.....

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Tőosztás - A legtöbb hobbikertész számára a szaporítás legegyszerűbb módja. Ásóvillával, ásóval kiemeljük a növényt és a gyökérlabdát részekre osztjuk. Ezt érdemes ősszel végezni, mivel így az 'új' növényeket nem kell öntözni. Egyébként számos évelő intenzívebben virágzik, ha a tőosztást kb. 3 évente elvégezzük. Pld.: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Szárdugvány - Szárdugványt tavasz végén érdemes csinálni, amikor a növények aktívan növekszenek és a kinti hőmérséklet már meleg.

Vágjunk 6-8cm hosszú szárvégeket és a felső 2-3 levél kivételével csupaszítsuk le őket! Tegyük nedves, homokos palántafölddel teli cserépbe! Óvjuk őket az erős naptól és 1-2 hétig naponta 2-3szor permetezzük őket vízzel!     

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Gyökérdugvány - Olyan növények szaporításánál érdemes használni, amelyek gyökerei aránylag vastagok. Tél végén válasszunk le egy nagyobb gyökérrészt a még szunnyadó növényről, (ilyenkor a növény gyökerei még tele vannak tápanyaggal) majd vágjuk fel 5-7cm-es darabokra! Helyezzük vízszintesen egy palántafölddel teli cserépbe és vékonyan takarjuk be földdel! Ezzel a módszerrel jól szaporítható például:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad szaporítás csíráztatás évelő növények

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr992465963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása