Minden kertben érdemes egyszer megvizsgálni a talaj szerkezetét. Így tudni fogjuk, hogy milyen típusú növényeket nevelhetünk sikeresen.
- Fogjunk egy közepes méretű befőttes üveget, egy kisebb poharat és némi mosóport!
- Vegyünk talajmintát a kertből! (Ássunk legalább 15-20cm-re ehhez.)
- Szárítsuk meg talajmintánkat!
- Morzsoljuk aránylag finomra a földet!
- Öntsünk a befőttes üvegbe 1 pohárnyi földet és hozzá 4 pohár vizet!
- Öntsünk 2 evőkanálnyi mosóport(!) a befőttes üvegbe, csavarjuk rá a fedelét és jól rázzuk fel! (kb. 5 percig) (A mosópor abban segít, hogy az egyes alkotórészek különváljanak és jobban elkülönüljenek.)
- Ezután várjunk kb. 24 órát!
A talajnak 3 fő alkotórésze van; homok, vályog és agyag. Ezek mennyiségi megoszlása talajtípusonként eltérő.
Először a homok fog az aljára leülepedni, aztán kb. 5-10 perc múlva következik a vályog. Az agyagnak azonban legalább 24 órára van szüksége ehhez.
24 óra múlva a következőt figyelhetjük meg. A homok a legalsó réteg, utána következik a némileg sötétebb vályog, majd az egészen világos agyagréteg.
- Mérjük meg vonalzóval, hogy az egyes rétegek magassága összesen és külön-külön hány cm!
A fenti példában az üledék összesen 4.6cm volt. Ebből a homok 3.1cm, a vályog 1.5cm és az agyag 0cm.
Tehát %-ban kifejezve:
68% homok
32% vályog
0% agyag
A mi példánkban tehát a talaj textúrája erősen homokos/vályogos.