Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Cigaretta virág - Egy tökéletes balkonnövény

2010.10.01. 07:10 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

A cigeratta virág (Cuphea) félcserjés növény, amely Mexikó és Közép-amerika meleg vidékeiről származik. Rendkívül hosszan virágzik, gyorsan növekszik és kevés törődést igényel. Az elmúlt években igen népszerűvé vált, még a hűvösebb klímájú országok kertészei körében is.

A képen látható növény valójában egy hybrid, két különböző növény keresztezéséből született. Az egyik legintenzívebben virágzó és legnagyobb virágú fajta.

 

A cigaretta virág szereti a meleg, napos fekvést, de szépen virágzik félárnyékos fekvésben is. Meglepő, de még az idei sokszor borús, hűvös és csapadékos szezon sem csökkentette a megszokott virágpompát.

A kb. 5cm hosszú virágoknak élénk narancssárga színe van. A virágcsúcsok vége pedig halványsárga, enyhe rózsaszín beütéssel, melyek az elnyilást követően fehérré halványodnak.

A növény apró levelei élénkzöldek, fényesek és remek hátteret adnak a narancssárga virágoknak. 

Kompakt megjelenése miatt különféle típusú kertekben is remekül mutat. Nálunk a tavasz derekától nyár közepéig 60-70cm magas és ugyanilyen széles növénnyé fejlődik. (A tavasz közepén fás szárait érdemes a föld felett 10-15cm-rel visszavágni.)

Biztosítsunk számára mérsékelten tápanyagdús, jó vízáteresztő talajt! Kitünően nevelhető nagyobb cserépben, de ki is ültethetjük a kertbe (az őszi fagyokig).

 

A növény szára vörös színű. Ősz közepétől, amikor az éjszakák már hidegebbek lesznek, az addig zöld levelek szintén vörösre színeződnek.

Nagyobb cserépben elképesztően jól mutat kék virágú növényekkel társítva. A kertben én gyakran ültetem yukka elé, mivel örökzöld levélzete szépen kiemeli az élénk virágokat. Az eltérő növényformák pedig érdekes kontrasztot alkotnak.

...és ami az én kertemben fontos;jól ellenáll az orkán erejű szélnek is!

Télen fagymentes helyen teleltessük és havonta egyszer óvatosan öntözzük meg! 
 

Szólj hozzá!

Címkék: konténeres kertészkedés mediterrán növények balkonnövények

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr352332846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása